אובססיה – מה חשוב לדעת?
קודם כל, חשוב להבין כי ישנן צורות שונות של אובססיה, החל מאובססיה לשלמות ועד לאובססיה לאדם מסוים או אפילו אובססיה טורדנית, הידועה בכינוי שלה- או.סי.די. אחד הביטויים של אובססיה טורדנית, הנחשבת לנפוצה במיוחד, הוא מחשבות טורדניות. מדובר על מחשבות כפייתיות שמופיעות מעצמן, למרות שהמטופל אינו מעוניין לחשוב אותן. מחשבות אלו מכונות גם מחשבות פולשניות, היות והן פולשות לתודעה מבלי שלאדם תהיה איזושהי שליטה עליהן. המחשבות יכולות לעסוק במגוון רחב של תחומים שונים, החל ממחשבות מיניות ועד למחשבות העוסקות במוות, ספירת חפצים, ספירת קלוריות אובססיבית ועוד. בחלק מהמקרים, המחשבות דוחפות את האדם לבצע פעולה מסוימת, שהוא אינו מעוניין לבצע. מדובר על מצוקה נפשית לא פשוטה, היות והתחושה היא שהראש לא מפסיק לעבוד לרגע.
אובססיה – קווים לדמותה
כאמור, ניתן למצוא סוגים שונים של אובססיה, כאשר מחשבות טורדניות מהוות את אחת הדוגמאות הבולטות ביותר. מחשבות אלו יכולות להופיע בילדים, מתבגרים ומבוגרים, הן יכולות לחלוף מעצמן תוך מספר ימים, או ללוות את האדם לאורך זמן רב, כולל שנים על גבי שנים. מחשבות טורדניות עלולות להוביל למצבים לא פשוטים של הפרעות שינה קשות, עייפות כרונית, קשיי ריכוז, פגיעה קשה בדימוי העצמי ועוד. כדאי לדעת כי לא מעט אנשים חווים תחושות קשות של אשמה ובדידות, היות והתוכן של המחשבות הטורדניות כל כך קשה ומטריד, שהם אינם מסוגלים לספר על כך לאף אדם קרוב. לכן מומלץ לפנות לסיוע מקצועי. איציק לוי פסיכואנליטיקאי מטפל באובססיה על צורותיה השונות ודרכו ניתן לקבל את הכלים כדי להתמודד עם התופעה. מעבר לכך, ניתן להשתמש בשיטת הפסיכואנליזה, על מנת להבין את הגורמים לתופעה ובכך בעצם לטפל בה מהשורש.
לסיכום, ניתן למצוא לא מעט סוגים של אובססיה, המתבטאת במגוון רחב של דרכים. אחד מסוגי האובססיה המוכרים ביותר, הינה אובססיה טורדנית. אנשים רבים סובלים ממחשבות טורדניות, אשר מעיקות על חייהם וגורמות להם לאי שקט תמידי, הפרעות שינה, פגיעה בדימוי העצמי ועוד. כמו כן, האובססיה יכולה להתבטא גם בביצוע של פעולות כפייתיות, כגון אגירת חפצים, טקסים מסוימים הקשורים לאוכל או לשינה, משחק עם המתג של האור ועוד.