מאיזה גיל ניתן להתחיל לטפל באוטיזם?
אם עולה חשד להורים כי ילדם סובל מאוטיזם, מומלץ לבצע את האבחנה מוקדם ככל האפשר. הגיל המוקדם ביותר לאבחנה כזו הוא סביבות גיל שנה וחצי. ככל שהילד או התינוק מאובחן מוקדם יותר – כך לטיפול שיינתן לו תהיינה תוצאות טובות יותר, ובכל מקרה – בכל גיל ניתן להתחיל לטפל ולראות שיפור.
אם הילד אכן מאובחן כסובל מאוטיזם, כל טיפול מוקדם יכול להועיל. לא מומלץ להמתין ולראות 'לאן יתפתח המצב': שנותיו הראשונות של הילד הן היקרות ביותר ובהן קיימים הסיכויים הטובים ביותר לילד להשתפר בתפקודיו השונים.
טווח ההתפתחות של כל הילדים הוא רחב ומגוון, ואם להורים נדלקות נורות אזהרה סביב התפתחותו התקשורתית של הילד מומלץ להגיע בהקדם לרופא ילדים, שיוכל לבצע הערכה יסודית לעיכוב התפתחותי או לאוטיזם ויסביר להם איך מטפלים באוטיזם. ניתן גם לקבל חוות דעת שנייה מרופא מומחה אחר.
אצל חלק מהילדים הסובלים מאוטיזם תיתכן התפתחות נורמלית של מיומנויות תקשורתיות ורק לאחר מכן תגיע נסיגה: זו מתרחשת בדרך כלל בין גיל שנה לשנתיים. מצב שבו הילד מפסיק לשחק עם חברים, להגיב להורים או למחוות שונות או אפילו לנופף לשלום – צריך להדליק נורת אזהרה להוריו.
ישנם ילדים שכבר בתקופת הינקות ניתן לזהות אצלם סימנים מוקדמים לאוטיזם, כגון תינוק שלא יוצר קשר עין עם הוריו, תינוק שאינו מחייך כשמחייכים אליו, תינוק שאינו מגיב לשמו או שאינו מחפש תשומת לב, או תינוק שאינו מגיב למחוות שונות מצד הוריו.
מה כולל הטיפול באוטיזם?
הטיפול באוטיזם הוא טיפול משולב ורב מקצועי כמו טיפול מותאם לבעיות מטבוליות, ויכול לכלול תרפיות למיניהן, הדרכות הורים, טיפולים לקידום מיומנויותיו של הילד, שינויי תזונה ואם יש צורך – טיפולים תרופתיים על-מנת למתן את התסמינים הנלווים לאוטיזם.
עדויות רבות גורסות כי טיפול התנהגותי שמתחיל לפני גיל 3 וניתן לילד באופן אינטנסיבי – יכול להביא לשיפור משמעותי בתפקודיו התקשורתיים. טיפול כזה מתמקד בפיתוח השפה של הילד ויכולת התקשורת שלו. מחקרים הראו כי ילדים קטנים שקיבלו את הטיפול הזה הציגו שיפור ניכר ביותר בתחומי הקוגניציה וההתנהגות.